lørdag 30. januar 2010

Omvendt lokking


-klar til kurs, 6 poser med forskjellig godbiter og 2 tuber...

Kursdag lørdag hos Siris terpet vi videre på kontakttreningen såklart, men også litt på den begynnende "fot" øvelsen. vi har gått fra å gå bakover mens hunden følger oss, til at vi nå snur siden til de mens vi går. Dette funker bare såvidt på trening, og minst like dårlig hjemme. Vi har forsøkt å jobbe med det en god del, men ute er det så mye spennende av lukter og lyder og synsintrykk at hun vil som regel ikke ha godbiter engang, uansett hva det er hun blir fristet med. Det er nok litt alderen, for hun har som sagt kommet i spøkelsesperioden nå og er skeptisk til alt, unger, statuer, hunder, naboen, kost... og bjeffer og bjeffer for å skremme bort det meste, hehe.

Innkallingen gikk kjempebra, men litt mindre fart enn sist, antagelig fordi vi var på et nytt sted igår (parkeringsplass) fordi det hadde kommet så mye snø på treningsbanen.

Vi begynte også med kassemetoden i utgangsstillingen, den sitter supert hjemme men vi hadde ennå ikke tatt den utenfor. Emma skjønte ingenting av den lille klossen hun fikk satt foran seg, haha, hun gravde på den og hoppet rundt den, og så var de andre hundene mer spennende etterpå. Tilfeldig kom et ben oppå, klikk-godbit, også var det som hun skjønte tegningen. Begge bena kom på plass og baken snurret rundt til hun traff benet mitt, jippi! vi kom 2 runder rundt klossen med flere belønninger underveis før hun mistet interessen igjen. Da tok jeg heller opp leken og lekte litt med henne også fikk hun gå bort å hilse på Erika som akkurat hadde kommet (med en Dexter som satt i bilen og ristet av spenning over å snart skulle få komme ut!).

Siste øvelse på kurset var omvendtlokking, her skal godbiten holdes og viftes foran ansiktet deres til de ikke forsøker å ta den, da får de en godbit for det. Denne skal avanseres helt til at hunden sitter/ligger/står og ser på deg selv om det blir kastet baller og leker og pølser og kjøttboller rundt den. cluet er jo at hunden skal forstå at eneste måten å få belønning for, er å unngå å forsøke ta.

-omvendtlokking video1

torsdag 28. januar 2010

Burtrening

Ja, da var det på tide å ta burtreningen litt videre. Jeg begynte kun et par uker etter at Emma kom til oss, men vi har egentlig ikke lukket buret altfor mange ganger over tid (maks er vel 10 min...), men siden vi både skal bruke bur på treninger, utstilling og hun kommer til å ligge endel i de i bilen når vi senere skal reise hit og dit på diverse ting, har jeg satt burtrening veldig høyt for at buret skal bli en av de beste stedene å være, og at hun kun skal slappe av der inne. Jeg ønsker også etterhvert å kunne ha enkle kommandoer på å gå inn i og komme ut igjen.

Den første dagen (for lenge siden) jeg tok tak i det denne treningen, kuttet jeg opp godbiter i små biter og fordelte det på 4 små skåler rundt i leiligheten. Hver gang jeg gikk forbi buret slapp jeg 3-4 godbiter nedi, så neste gang hun tilfeldigvis tuslet inn dit ble det en kjempepositiv opplevelse. Jeg passet på at hun ikke så at jeg gjorde det, og etter 5-6 ganger (sikkert over en time eller to) gikk hun kontinuerlig inn i buret og ble sittende rolig der og slappet av.

Neste nivå var at jeg klikket, roste og kastet en godbit til henne akkurat idet hun gikk inn i buret. Dette gjorde jeg de gangene hun gikk inn i buret den kvelden (sikkert 10-15 ganger over en time).
De neste dagene byttet vi selve klikket med kommandoen GÅ INN, så hver gang jeg så hun gikk inn i buret sa jeg GÅ INN, og roste og kastet godbit. når hun gikk ut sa jeg KOM UT, men jeg ga ingen godbit for det. Dette øvde vi på bare et par kvelder også ble all burtreningen dessverre glemt, med unntak av noen godbiter som "tilfeldigvis" lå der iblant, helt til nå.


Idag har det kun blitt klikk-godbit om hun LEGGER seg ned i buret, altså litt høyere kriterier. jeg har sett på tv i et par timer, med en skål oppkuttet og litt tørket blodpølse (storfavoritt!!) og klikkeren foran meg. Jeg slo det hele sammen med at Sico også skulle bli liggende i sin kurv, så for hvert klikk fikk han også kastet en godbit (han har ikke reist seg fra kurven i hele kveld... hehe).
Jeg varierte litt for om jeg klikket for at hun LA SEG, at hun BLE LIGGENDE (selv om jeg satt, sto, tok på meg jakke, lukket opp utgangsdøren, gikk på kjøkkenet). Jeg testet også GÅ INN kommandoen 6-7 ganger, og hun snudde (selv om hun var på vei et sted) og gikk tilbake inn i buret 4 ganger.


Hadde også en runde hvor jeg lukket døren når hun lå nede og klikket for at hun ble liggende forde. Jeg gikk på kjøkkenet, badet, soverommet, kontoret og ut i gangen og hun ble liggende stille. når hun satte seg opp en gang og pep litt, ventet jeg med pokeransikt og så videre på tv uten å kaste henne et blikk, på 30 sekunder lå hun nede igjen.
øvde på kom ut også, men det funket kun om jeg sa "Emma, kom ut her" og ikke om jeg sa "kom ut", ergo er det innkallingssignalet "Emma kom her" som gjør at hun kommer ut, jeg tror jeg må finne annen kommando for ut-av-buret...

Mål med burtrening: å kunne be henne legge seg der hver gang jeg ønsker det (besøk, utstilling, trening, vasker gulv...) og at hun syns det er veldig kjekt å få beskjed om å gi dit, at hun skal gå ut og inn rask og bli liggende og slappe helt av over lengre tid.



Også måtte vi forsøke oss på å STÅ igår kveld, vi hold på og klikket og ga leverpostet for alt egentlig så det bare skulle være moro. Jeg tittet på tenner og flyttet på ben og øvde på stå, stå, stå, stå... og jammen sto hun litt etterhvert også! men bakbena skled ut bak (parketten, ikke hennes feil) også falt rumpa ned i gulvet iblant om jeg reiste meg opp og sto foran eller på siden av henne. Problemet med å GÅ pent med utstillingsbåndet var at hun syns halsbåndet var litt ubehagelig når jeg såvidt la trykk på det, så det er noe vi må ta sakte men sikkert så ikke hun får noen dårlig opplevelser med selv utstillingen også.




En god treningsdag, det er gøy! Nå sover hun i buret og har ikke vært ute av det på lenge ;)

tirsdag 26. januar 2010

Mer valpekurs


-Kan da ikke sitte på gulvet når vi sitter og skravler?

Mandag kveld (igår) var vi på det andre valpekurset vårt, det er oppdretteren til Hakuna som holder det, så det var hele kullet med weathen terriere og kun Emma utenom som deltok. vi begynte med at valpene fikk leke litt på det inngjerdte området (kjempefint lagt opp for hund der oppe!!) før vi kjørte på med kontakttrening igjen. Det gikk ikke så bra som på lørdag, hehe... Emma syns nok den nye banen, alle menneskene som var med, agilityhinderne og at det var mørkt ute var mer enn nok å titte på enn meg, men vi fikk nå til endel etterhvert og det hjalp godt på å bevege seg endel mer fant jeg ut for hver gang vi stoppet litt mistet jeg henne litt.
Midt i gikk vi inn i hytta for å varme oss og valpene litt, og hadde litt teori hvor vi lærte en smart "nei" øvelse (bruk gjerne heller et annet ord) og også noen avslapningsøvelser, som er veldig fine å bruke på gale boxervalper når de blir for ville inne for eksempel. Å legge valpen på ryggen i fanget og kose med den ved å stryke på magen er en god øvelse visstnok, og gjøre det i begynnelsen når de er litt trøtte og kosete, og så jobbe det videre til man faktisk kan ta opp valpen når den er helt raptus og få den i roligmodus når man trenger det. Emma har jo alltid likt å ligge på den måten og jeg skal jobbe videre mot å kunne ta henne opp sånn når det "koker over" av energi i hjemmet, for det hender jo iblant med en liten boxer...


Vi hadde 2 innkallinger her også og det gikk like bra som igår, vi var eneste som brukte leke som innkallingsbelønning, men jeg fortalte de alle at jeg har fått en mye bedre innkalling (mer fart og iver og hun blir hos meg for å leke) etter at jeg byttet fra godbiter til draleke på innkalling og inspirerte kanskje noen andre også til å bruke det.
-verdens beste innkallingsleke ;)

Kontakt under de andres innkalling var ikke tilstede for hun var helt vill for alle som ropte og løp for å få med seg hundene...

Jeg snakket med treneren etter det var ferdig om ikke vi kunne begynne rett på litt utstillingstrening neste gang for om bare noen uker skal jeg på min aller første utstilling. Jeg fikk noen utstillingstips og hjemmelekser: jeg måtte finne ut kleskoder, kobbel og halsbåndtype som skal være på på utstilling, og litt hvordan de skal stilles opp, så skulle hun ta med noen skriv til oss og vi skulle begynne på det neste gang.

idag, tirsdag har jeg snakket med Bente (Bexma Kennel) og fått den infoen jeg trengte, og så tok jeg turen ned til byen og handlet fint utstillingshalsbånd og et tynt, kort, sort lærkobbel til, så nå er det bare å øve øve øve!!
-nytt kobbel og ny utstillingslenke :)

mandag 25. januar 2010

Hånd-target

igår var vi på kurskveld igjen og vi skulle trene på håndtarget. Emma og jeg hadde allerede vært innom det så det gikk strålende, men hun skjønte ikke når jeg skulle ha henne til å dytte på flat hånd, for vi har jobbet med pekefinger-target hjemme. vi får forsøke å gjøre den om til neste kurskveld og også prøve med post-it lapper! Men vi klarte faktisk å krysse halve banen ved å følge etter hånden og det var veldig gøy for vi har aldri forsøkt det ute blant andre hunder.

konsentrasjonen var ikke alltid tipp topp, og "gå pent i bånd" treningen på kurset gikk ikke akkurat så bra. Vi fikk vel til et par klikk men så sto hun pal å glodde på de andre hundene som vimset rundt henne der.

Innkallingen gikk strålende!! nå skal det sies at boxeren er enklere å få til å leke, og siden leking med draleke er det aller beste som innkallingsbelønning har vi øvd og fokuser på det MYE på lekeinteressen hennes siden hun kom i hus! hun kom i en dundrene fart og hang på leken, og gang nr 2 kom hun rett til meg og ikke innom hundene som sto på hver side av meg, det var kjempegøy og jeg ble selvfølgelig litt stolt!

Hjemmelekse: trene trene trene på å følge håndtarget over lange strekker





-godt å slå seg ned i sofaen etter trening

Imorgen skal vi på et annet kurs, (hvem sa at ETT valpekurs holder? hehe) hos oppdretteren til Hakuna, det er litt mer utstillingsorientert og det skal bli veldig kjekt for en grønning som meg ja... vi skal nok ikke på alle kurskveldene men vi skal forsøke være med på de fleste. Ikke bare for å få til utstillingsdelen, men fordi trening med flere andre hunder tilstede er veldig god trening for oss!


fredag 22. januar 2010

Tur-retur Bergen-Oslo

Jeg og Emma har vært på østlandet en uke for jeg skulle prøve noen biler (vi savner bil nå altså). Men togtur og nye miljøer byr igjen på noen treningsutfordringer vi ikke finner over alt ellers. Oslo S er av en vanskelighetsgrad vi ikke alltid overkommer ennå, men masse kontakttrening fikk vi til begge veier, og det var stor forbedring fra sist når vi var der for hjemturen. i julen klarte jeg å tråkke på foten hennes ned gangen til perrongen, så hun har selvfølgelig blitt redd får å gå i gangen opp og ned til perrongene. dette fikk vi øve lenge på og det gikk bedre og bedre og tilnærmet normalt til slutt, men hun begynte bli sliten så vi får reise inn til oslo og jobbe med det i februar igjen når vi skal til østlandet for ustillingen.Siste uken har vi øvd MYE på kassemetoden av utgangsstillingen, men hun har virkelig skjønt det også! det er kjempegøy å se hvordan hun kan følge meg nesten en hel runde rundt kassen (en tykk bok) og holde seg helt inntil foten! jeg har såvidt forsøkt fjerne boken men hun finner ikke plassen riktig og ender for langt frem eller bak så vi er helt klar ikke ready for å jobbe uten.
Men nå er vi ihvertfall klare for å gå utenfor huset, selv om de kommer til å tro jeg er litt rar om jeg tar med meg en bok ned i parken og ber hunden stå og snurre på den :P
Innkallingen har vi ikke hatt mye fremgang på for nye miljøer byr egentlig bare på mindre konsentrasjon, men kontakttreningen går bedre og bedre på vanskeligere og vanskeligere steder! vi ønsker en sitt-bli med kontakt som vi kan bruke når det kommer folk og akebrett og hunder forbi på veiene som vi ikke skal hilse på, for hun vokser fort og blir sterkere og sterkere med stormskritt! så får vi heller jobbe med kontinuerlighet hjemme på innkalling og evt bare når vi vet hun er på vei til å løpe mot oss ute på tur.
Musematte-target er hun også blitt flinkere på, nå kan jeg flytte den 7-8 meter unna og hun traver bort og tramper på den og blir også stående noen sekunder :D
denne burde også flyttes ut snart, hånd-target går veldig fint både ute og inne.
vi har også fått alle i familien til å se på tenner og sjekke hodet og ører, men bortsett fra det må jeg begynne å øve enda mer på Stå altså, jeg er kjempe nervøs for utstillingen om 3 uker plutselig....
Ellers har utfordringen fra valpekurset ikke vært første pri dessverre, at jeg skal gå bakover og hun følger etter med øyekontakt så langt som mulig... hun går helst gjerne forbi meg på siden så "om å gjøre å gå lengst på denne måten" kommer jeg nok ikke til å vinne nei, hehe. men vi skal ta neste challenge på strak arm!!

jeg må forresten trappe opp gå-pent-i-bånd treningen for hun drar og drar og drar og drar....

lørdag 16. januar 2010

valpekurs

Valpekurset startet tirsdag 12 januar og det var kun "foreldremøte" med teori, uten barna først. syns det var kjempespennende og er veldig fornøyd med valg av kurssted!! lørdagen etter (idag) var første privattime for meg og Emma. Jeg hadde allerede lest boken 100% hverdagslydighet nesten fra perm til perm, og funnet ut at jeg har jo klart å gjøre ganske mye riktig allerede ;) det negative var at jeg fikk beskjed om å stikke hull i alle pipelekene hennes for det var ikke bra å leke med den typen lyd i lekene... hmm, hun blir nok litt lei seg når jeg forteller det


Men tilbake til privattimen, så gikk det veldig bra, noen trente agility på siden av banen og det var ikke bare bare med kontakt treningen, men innkalling øvde vi på, kontakt i rygging, sitt, stå, håndtering og litt leking ble det. det var kjempegøy å få litt tilbakemeldinger på hvordan ting er, og jeg tror hun syns vi hadde gjort en god jobb!

på vei ned fra treningen møtte vi på Erika med sin Birkeboxers Dexter og vi kjørte de likesågodt opp til banen også fikk Emma hilse på han. Det var en flott boxergutt det!! etter Boss von Bispus, kjempekjekk kar altså!

nå skal vi hjem og øve mer på utgangsstillingen, sitt, innkalling og musematte targeten vår!